Friday, 22 November 2019

Pemilihan Car Seat Yang Sesuai Untuk Anak



Menurut Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, kerajaan akan mewajibkan peraturan penggunaan kerusi keselamatan bayi (baby car seat) dalam setiap kereta persendirian bermula tahun 2020 seperti yang terdapat dalam artikel https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2018/10/391076/wajib-pasang-kerusi-bayi-pada-2020.

Nasib baik la car seat Rayyan masih ada lagi. Hari tu berkira-kira juga untuk menjualnya sebab nak simpan pun memerlukan ruang juga. Kalau ada anak lagi boleh beli yang baru pula nanti. Rupanya hasrat menangguh menjual car seat tu, ada hikmahnya.Bila kerajaan nak mewajibkan penggunaannya, dah tak perlu beli yang baru.




Rayyan pun memang suka duduk atas car seat ni, sebab dia boleh la tengok pemandangan di luar. Kalau tak guna car seat, mesti dia nak berdiri sebab nak tengok di luar tingkap. 

Walau bagaimanapun, pasti ada ibu bapa yang akan mengeluh kerana perlu membeli car seat, dengan anak yang ramai dan kereta pula tak muat jika nak letak semua car seat.

Bila kita fikir dari sudut yang positif, ada baiknya peraturan ini di mana kita menitik beratkan aspek keselamatan anak-anak kita sewaktu menaiki kenderaan. Apabila berlaku kemalangan atau ketika menekan break secara mengejut, anak-anak kita tak akan terhumban atau tercampak ke depan. Risiko untuk mendapat kecederaan yang lebih teruk, dapat dikurangkan.


Pemilihan Car Seat Yang Sesuai Untuk Anak Mengikut Peringkat Umur

Di bawah ni terdapat beberapa jenis bagi ibu bapa yang berhasrat untuk membeli car seat, boleh membuat pemilihan car seat yang sesuai untuk anak anda.

Car Seat juga tidak boleh dibeli sembarangan sebab ianya berbeza bagi setiap peringkat umur anak-anak.



Macam Mana Nak Disiplinkan Anak Duduk Di Car Seat?

Ini pasti menjadi salah satu lagi permasalahan yang akan dihadapi oleh ibu bapa, iaitu bagaimana pula untuk disiplinkan anak duduk di car seat. Jika anak masih bayi, pasti tiada masalah dan bayi pula hanya akan menurut sahaja. 

Tetapi bila anak dah berumur setahun lebih dan ke atas, pasti ianya akan mengambil masa untuk menjadikan kebiasaan bagi mereka. Walau bagaimanapun, jika ibu bapa bertegas dan memaksa anak-anak menurut pasti lama-lama akan menjadi satu kebiasaan buat mereka. 

Adakah Diwajibkan Penggunaan Car Seat Januari 2020?
 
Sekiranya pihak kerajaan dapat memberi kelonggaran untuk tidak mewajibkan penggunaan pada Januari 2020, pasti akan disambut baik oleh ibu bapa di luar sana. Januari adalah permulaan sekolah bagi anak-anak. Sudah pasti banyak keperluan dan perbelanjaan sekolah yang telah digunakan. Sekiranya ibu bapa tersebut mempunyai kemampuan kewangan pasti tiada masalah, tetapi sebaliknya pasti menjadi bebanan pula buat mereka. 

Di harap perkongsian ini dapat membantu serba sedikit ibu bapa yang sedang membuat pemilihan car seat yang sesuai. Selain dari memilih mengikut peringkat umur, pastikan juga memilih mengikut budget masing-masing😀
Continue Reading

Thursday, 10 October 2019

Cara mencerahkan kulit kusam | www.farahzainuddin.com

Kulit Kusam

Setiap wanita inginkan kulit wajah yang cantik dan cerah. Kulit kusam boleh membuatkan kita mempunyai kurang keyakinan untuk berhadapan dengan orang ramai.


Perasaan ini sebenarnya boleh mempengaruhi kehidupan seseorang terutamanya yang melibatkan perhubungan dengan orang lain. Rasa rendah diri akan membuatkan seseorang wanita sering membandingkan dirinya dengan kecantikan wanita lain.


kulit kusam


Kulit wajah yang kusam sebenarnya boleh diatasi dan dirawat kerana ianya bukan bersifat semulajadi. Namun,seseorang itu perlu terlebih dahulu mengenalpasti apakah punca-punca atau faktor yang membawa kepada masalah tersebut.


Antara faktor-faktor yang dapat saya senaraikan di sini adalah seperti berikut:


1) Stress atau tekanan


kulit kusam

2) Tidur yang tidak mencukupi



kulit kusam

3) Kulit kerap terdedah kepada udara yang tidak sihat seperti asap rokok


kulit kusam
 
4) Kurang minum air kosong




kulit kusam

5) Tidak menjaga kulit dengan cara yang betul



6) Pemakanan yang tidak sihat
7) Merokok




8) Tidur tanpa mencuci solekan
9) Kerap terdedah di bawah cahaya matahari

Selain dari faktor-faktor yang dinyatakan di atas terdapat juga beberapa faktor lain yang tidak disebutkan di sini.
Pelbagai cara yang boleh dilakukan bagi mengatasi kulit wajah yang kusam.

Bagi memiliki kulit wajah cerah dan tidak kusam, anda disarankan untuk :
1. Meminum air yang cukup iaitu sebanyak 3 litre sehari bagi menjaga kelembapan kulit wajah.
2. Sentiasa bersenam dan kurangkan stress serta tekanan
3. Pengambilan vitamin yang sesuai untuk membantu menaikkan seri wajah dan menjadikan kulit lebih cerah secara semulajadi.
 

Vitamin C dapat membantu merangsang penghasilan kolagen serta dapat meningkatkan imunisasi badan disamping membantu untuk mencerahkan kulit wajah. Salah satu faedah yang paling penting dalam vitamin C adalah peranannya dalam pengeluaran kolagen, sejenis protein yang mengekalkan keanjalan kulit. Apabila usia semakin tua, kolagen menjadi rosak dan kedut mula terbentuk. 

Pengambilan vitamin C yang mencukupi pada kulit akan mengatasi pembentukan kedut dengan meningkatkan pengeluaran kolagen.

Collagen Powder berfungsi sebagai agen anti penuaan selain membantu untuk memberikan kelembapan kepada kulit supaya kulit tidak menjadi kering dan mengelupas. Kolagen adalah satu jenis protein yang terkandung dalam tubuh manusia dan mempunyai peranan untuk mengekalkan ketahanan tubuh. 


Tahap kolagen boleh mencapai 30% daripada semua protein yang terkandung di dalam badan.

Kekurangan kolagen akan menjadikan kulit kelihatan kusam. Kolagen boleh meremajakan kulit dari dalam, dengan menghalang kedutan dan melambatkan proses penuaan.

Semoga perkongsian ini dapat membantu pembaca dan semua orang yang ingin mencerahkan kulit yang kusam.
Jom amal gaya hidup sihat


www.farahzainuddin.com


https://farahshakleekl.wasap.my
Continue Reading

Testimoni Detox Shaklee


Bermula bulan ini, Shaklee telah menganjurkan program Prove It Challenge di mana setiap yang mengikuti program ini akan melalui cabaran dengan memilih gaya hidup dan pemakanan yang sihat.
Atau lebih mudahnya kita panggil sebagai cabaran detox.

Detox tu merupakan proses menyaktoksin yang tersimpan dari dalam badan kita. Detoksifikasi ibarat kita membuat pembersihan kepada organ-organ dalaman tubuh supaya kita jadi lebih sihat dan bertenaga. 

Jom kita tengok hasil yang diperoleh oleh mereka yang telah mengamalkan detox dan mengamalkan gaya hidup sihat.
















Sekiranya anda hendak mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan berkenaan program detox ini, saya selaku Pengedar Sah Shaklee bersedia untuk membantu. Boleh terus klik di bawah ini untuk sebarang pertanyaan lanjut.

https://farahshakleekl.wasap.my

Continue Reading

Promosi Shaklee Oktober 2019

Setiap bulan, Shaklee pasti memberikan kejutannya dalam promosi yang diadakan. Pasti setiap orang akan ternanti-nantikan promosi yang bakal ditawarkan oleh pihak Shaklee.

Sepanjang bulan Oktober ini, Shaklee mengadakan promosi yang berikut :

1) Ostematrix 








Dengan setiap pembelian sebanyak 3 botol Ostematrix akan mendapat diskaun sebanyak 5%.

 2) Masker Youth


Promosi yang dilanjutkan pada bulan ini ialah Purifying Clay Mask dan Hydrating Gel Mask.

Dengan pembelian ini akan mendapat PERCUMA Facial Brush dan Mask Usage Guide yang diletakkan dalam Bag Organza yang cantik dan eksklusif.

Promosi ini akan berakhir pada 31 Oktober 2019.

https://farahshakleekl.wasap.my

Continue Reading

Sunday, 15 September 2019

Promosi Shaklee September 2019

Promosi Shaklee sepanjang September ni memang terbaik. Jom tengok di bawah ni untuk senarai produk yang berada dalam promosi.

1) Nutriferon Granules

Dengan setiap pembelian 2 kotak (Twin Pack) Nutriferon akan mendapat diskaun sebanyak 5%.
(RM 361.00)

atau

Pembelian Twin Pack Nutriferon sebanyak 4 set PERCUMA 1 kotak Nutriferon.
(RM 1,444.00)

Promosi ini sah dari 1 sehingga 30 September 2019.


2) Youth Moisture Lock Day Cream

Produk baru dari Shaklee ialah Moisture Lock Day Cream.


Boleh dibeli dengan harga RM 247.50 atau dengan beli bersama Age Defense Moisturizer - SPF 50 dengan harga RM 373.75.

Promosi ini sah dari 1 sehingga 30 September 2019.

3) New Youth Purifying Clay Mask & Hydrating Gel Mask




Promosi yang dilanjutkan iaitu Youth Purifying Clay Mask & Hydrating Gel Mask

Boleh membuat pembelian dengan harga RM 297.50.

Dengan setiap pembelian ini akan mendapat PERCUMA Beg Organza, Facial Brush dan Mask Usage Guide.

Promosi ini sah dari 1 sehingga 30 September 2019.

https://farahshakleekl.wasap.my

Continue Reading